Παιδί και χριστουγεννιάτικες λιχουδιές

Γράφτηκε από τον/την Giorgos Erotokritou
Κατηγορία: ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ημερ. : Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 04:57
Γράφει η Ιωάννα Μασούρα MSc (Southampton), BSc (Reading)
Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή

 

Η περίοδος των Χριστουγεννιάτικων διακοπών για τους μικρούς μας φίλους πλησιάζει, επομένως η ρουτίνα τους θα αλλάξει και κατά συνέπεια και η διατροφή τους. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Tα παιδιά δεν έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα με δραστηριότητες, επομένως βρίσκονται περισσότερες ώρες σπίτι, περνώντας πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και καταναλώνοντας λιχουδιές. Τι πρέπει να κάνετε εσείς;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές, αλλά η συχνότητα, το είδος του γλυκού και η ποσότητα είναι οι κύριοι λόγοι που θα πρέπει να μας κάνουν να είμαστε προσεκτικοί. Να θυμάστε, τα γλυκά μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό όταν γίνεται υπερκατανάλωση. Η προσωπική μου άποψη είναι αν μπορείτε να αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης, κάντε το χωρίς υπερβολές. Απαραίτητο είναι να εξηγήσουμε στο παιδί ότι τα γλυκά είναι μέρος της διατροφής μας, αλλά θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι είναι πολλές φορές πλούσια σε ζάχαρη, ‘κακά’ λιπαρά (όπως, βούτυρο, πολλά αυγά) και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά όπως, βιταμίνες.

Πολλές φορές, οι γονείς παραπονιούνται ότι ενώ οι ίδιοι αποφεύγουν να προσφέρουν γλυκά στα παιδιά, οι παππούδες είναι αυτοί που μας τα ‘χαλάνε’. Ποια είναι η λύση σε αυτό; Αγαπητοί γονείς, θα πρέπει με συζήτηση να εξηγήσετε και στους παππούδες τα αρνητικά της υπερκατανάλωσης ζάχαρης, καθώς επίσης και το ίδιο το παιδί να σας ενημερώνει τι κατανάλωσε, χωρίς να αισθάνεται ότι έχει κάνει κάτι κακό.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η χρήση του γλυκού ως αντάλλαγμα ή επιβράβευση. Για παράδειγμα, λέμε στο παιδί: ‘Φάε το ψάρι σου και θα σου δώσω σοκολάτα.’ Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία του ψαριού στη διατροφή του, αλλά παράλληλα να μεγαλώνει η επιθυμία του για γλυκό.

Συχνό φαινόμενο είναι η χρήση του φαγητού ως επιβράβευση ή κίνηση προσφοράς προς το παιδί σας. Συγκεκριμένα, η αγορά μιας σοκολάτας είναι ένας γρήγορος τρόπος να προσφέρουμε στιγμιαία χαρά στο παιδί. Με αυτό τον τρόπο τού δείχνουμε ότι το σκεφτήκαμε και θέλαμε να το ικανοποιήσουμε προσφέροντάς του κάτι που του αρέσει. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους για να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας και την πρόθεση σας να δώσετε χαρά στο παιδί σας. Για παράδειγμα, αφιερώστε λίγο χρόνο να διαβάσετε ένα παραμύθι ή να πάτε μια βόλτα στο πάρκο.

Σημαντικό να τονίσουμε ότι πολλές φορές οι γονείς ενώ έχουν δοκιμάσει διάφορες πρακτικές, καταλήγουν να κρύβουν τα γλυκά. Δυστυχώς, αυτή είναι μια λανθασμένη πρακτική, μιας και θα έχει ως αποτέλεσμα να διεγείρει την περιέργεια του παιδιού και με αυτό τον τρόπο ενοχοποιούμε τα τρόφιμα αυτά. Αντίθετα , τα παιδιά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν όρια και κανόνες για την κατανάλωσή γλυκών.

Πρακτικές συμβουλές

  1. Μπείτε μαζί στην κουζίνα και φτιάξτε σπιτικά γλυκά και όχι έτοιμα. Συνήθως, τα σπιτικά γλυκά έχουν καλύτερης ποιότητας υλικά και αν είμαστε προσεκτικοί, μπορούμε να μειώσουμε τόσο το λίπος, όσο και τη ζάχαρη που περιέχουν.
  2. Προτιμήστε τα γλυκά που θα φτιάξετε να είναι σε μικρό μέγεθος μερίδας. Για παράδειγμα, μπισκότα, μπάρες δημητριακών, σοκολατάκια. Έτσι, τόσο εσείς, όσο και τα παιδιά σας, θα καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες.
  3. Αποφύγετε να έχετε τις λιχουδιές σε κοινή θέα. Συνήθως, κατά τη διάρκεια των εορτών οι λιχουδιές βρίσκονται συνεχώς στο τραπέζι όπου τα βλέπουν όλοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπερκαταναλώνουμε αυτές τις τροφές.
  4. Αποφύγετε να έχετε γλυκά στο σπίτι για πάρα πολλές μέρες. Να θυμάστε η γιορτινή ατμόσφαιρα δεν δημιουργείται με γεμάτες πιατέλες. Επομένως, φτιάξτε τις λιχουδιές σας κατά τη διάρκεια των εορτών και όχι από τις αρχές Δεκέμβρη ως το τέλος των εορτών.
  5. Θα σας πρότεινα να αναζητήστε εναλλακτικές συνταγές γλυκών. Συγκεκριμένα, να προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αλλά λιγότερο λίπος και ζάχαρη.

Τέλος, οι γονείς θα πρέπει πρώτα και κύρια εκείνοι να ακολουθούν σωστές διατροφικές συνήθειες, ώστε να αποτελούν το παράδειγμα για τους μικρούς μας φίλους. Επομένως, να θυμάστε ότι είστε ο καθρέφτης. Αν εσείς καταναλώνετε καθημερινά μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών γλυκών, δεν μπορείτε να επιβάλετε στο παιδί σας να απέχει.